noa

Wat is stucwerk?

Stucwerk laat zich in het algemeen omschrijven als ‘de afwerking van wanden en plafonds met kalk en/of gips.’ Toch is deze omschrijving niet allesomvattend, we kennen immers ook gevels en tuinmuren die afgewerkt worden met zand en cement als basismateriaal.

Stucwerk heeft enkele belangrijke functies. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan vochtwering, waarbij doorslaand- en optrekkend vocht door het stucwerk worden geremd.

Daarnaast heeft stucwerk bijzondere brandwerende eigenschappen en werd zeker om die reden vroeger veelvuldig toegepast. Niet in de laatste plaats denken we bij stucwerk aan de decoratieve functie die het in het verleden heeft vervuld maar ook tegenwoordig in de moderne bouw nog kan vervullen. Denk hierbij maar eens aan de rijk geornamenteerde stucplafonds in historische gebouwen. In moderne interieurs krijgt het stucwerk een decoratieve functie. Denk aan lijstwerk, glad pleisterwerk, schuurwerk, sierpleisters in vele gradaties en kleuren, glanspleisters, en betonlook als ottocento of marmorino.

Oud stucwerk 19e eeuws huis. Geheel afgehakt en opnieuw gestuct met kalk